NOVOSTI

  10.10.2019 10:49h

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA BLUEKEP (BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area)

 

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA BLUEKEP (BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area)

 

Završna konferencija projekta BLUEKEP „Povećanje potencijala rasta plavog gospodarstva prekograničnih područja kroz opipljive izazove“ održana je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine., u Seeport hotelu, Ancona (Italija). Projekt je na području Splitsko-dalmatinske županije u konzorciju s ostalim hrvatskim i talijanskim partnerima, provodila Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ


Dan prije, 25. rujna 2019. godine, partneri su održali posljednji sastank nadzornog odbora projekta kako bi raspravili o postignutim rezultatima te završnim aktivnostima projekta.

Ispred JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, radnom sastanku nadzornog odbora i završnoj konferenciji BLUEKEP projekta, prisustvovali su g. Srećko Radnić, predstavnik nadzornog odbora projekta i gđa. Bernarda Kuliš, voditeljica projekta.

Završna konferencija bila je posvećena diseminaciji projektnih rezultata sudionicima projekta i široj javnosti. Nakon uvodnog pozdrava gđe Lorette Bravi, savjetnice za obrazovanje i tržište rada regije Marche, prisutnima se obratio g. Marin Miletić, predstavnik Zajedničkog tajništva prekograničnog programa Italija-Hrvatska, koji je predstavio program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska i g. Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko-jonske Euroregije, istaknuvši važnost plave ekonomije za područje Jadransko-jonske regije.

Nakon uvodnog dijela hrvatski i talijanski partneri na projektu predstavili su aktivnosti i postignuti rezultate projekta, dok su učenici i profesori kroz slike, video uratke i storytelling, sa svim prisutnima, podijelili iskustva sudjelovanja na projektu te boravku u Italiji i Hrvatskoj.

Ukupno je u programu razmjene sudjelovalo 6 partnera, 12 srednjih škola iz Italije i Hrvatske, 43 učitelja, 38 učenika te više od 20 lokalnih poduzeća iz plavog sektora. U Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelovalo je ukupno je 8 srednjoškolaca Pomorske škole iz Splita.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava o prednostima i učincima sudjelovanja u projektu iz perspektive regionalnih administracija, škola, tvrtki i obrazovnih stručnjaka.

Svi su učenici uspješno su savladali program te su im na završnoj konferenciji svečano uručeni certifikati s upisanim postignutim ECVET bodovima (Europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju). Za učenike i profesore koji nisu mogli prisustvovati završnoj konferenciji potvrde o sudjelovanju na projektu preuzela je voditeljica projekta Bernarda Kuliš.

Glavni cilj projekta bilo je poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru, unutar područja suradnje, jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje sustava tehničkog obrazovanja, povećanje mobilnosti znanja i radne snage („cirkulaciji mozgova“). Projekt je pridonio jačanju prekograničnih klastera u području plavog gospodarstva i promicanju zajedničkog razvoja sinergija među poduzećima i obrazovnim centrima te povećavanju iskorištavanja gospodarskog potencijala područja. BLUE KEP projekt izvrstan je primjer dobre prakse, u konteksu prilika za stjecanje novih iskustva za srednjoškolce van granica Hrvatske.

Nositelj projekta bio je INFORMEST– agencija za razvoj i međunarodnu ekonomsku suradnju (Italija), a ostali partneri na projektu su: Jadransko jonska euroregija, regija Marche (Italija), Istarska  županija, Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupan proračun projekta iznosi 921. 134,00 €, a proračun JU RERA S.D. je 145.132,00 € od čega je 85% sufinancirano iz Programa Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014. - 2020. u okviru prioritetne osi 1 - Plave inovacije.

Više informacija o samom projektu moguće je pronaći na službenim stranicama projekta BLUE KEP www.italy-croatia.eu/web/blue-kep.

 

JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ

Domovinskog rata 2, 21000 Split

  info@rera.hr

  +385 21 599 991


    Kontaktirajte nas

EDIC SPLIT


  info@edicsplit.eu

  www.edicsplit.eu


PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Obavijesti o natječajima EU, ministarstava i ostalih donatora!