Hrvatska je iz prethodnog programskog razdoblja od 2014.do 2020. dosad povukla 54 posto sredstava koja su isplaćena krajnjim korisnicima, a ostali dio od pet milijardi eura povući će do 2023., izjavila je u utorak ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.
“Do sada u ovom trenutku imamo 54 posto isplaćenih sredstava krajnjim korisnicima. Sada imamo još dvije i pol godine za povlačenje dodatnih pet milijardi eura. Svi projekti su ugovoreni, u tijeku su, a na nama je da relaksiramo procedure, isplatimo sredstva korisnicima i pomognemo im u realizaciji projekata”, rekla je Tramišak nakon sastanka s povjerenicom za kohezijsku politiku i reforme Elisom Ferreira.

U proteklih 11 mjeseci, od 30. lipnja 2020. ugovorenost projekata koji će se financirati europskim sredstvima porasla je za 22 posto, s 95,43 posto na 117,27 posto. Što se tiče isplate sredstva krajnjim korisnicima, tu je ostvaren pomak od 16,5 posto, sa 37,17 posto na 53,81 posto.

Najveći napredak je ostvaren u ovjeravanju sredstava, sa zatečenih 30,8 posto ovjerenih sredstava, došlo se na današnjih 44,5 posto. U ovih godinu dana ovjereno je 11 milijardi kuna, gotovo trećina ukupno ovjerenih sredstava.

Zbog epidemiološke situacije to je bio prvi fizički sastanak ministrice Tramišak i povjerenice Ferreira. Ministrica navodi da su unatoč tome njezino ministarstvo i tim povjerenice Ferreira imali intenzivnu komunikaciju pute video-veze u proteklom razdoblju.

Glavne teme sastanka bili su programiranje operativnog programa za sadašnje proračunsko razdoblje 2021-2027. , centri za gospodarenje otpadom i razvoj širokopojasnog pristupa.

Hrvatska za kohezijsku politiku iz europskog proračuna za programsko razdoblje 2021-2027. ima na raspolaganju preko 13 milijardi eura. Rok za izradu operativnog programa za povlačenje tih sredstava je do kraja ovoga mjeseca, tako da je pred ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a veliki posao u sljedećih 30-tak dana.

Opširnije na poveznici