Predstavnici Javne ustanove RERA S.D.  sudjelovali su na prvom projektnom sastanku projekta TOURISMO iz programa Interreg Euro-MED 2021 -2027 koji se održao na Rodosu 20. i 21. veljače. Projekt traje do kraja rujna 2026., a ukupni budžet iznosi  2,980,995.00 €.

 

 

 

Vodeći partner / Nositelj projekta je Development Agency of South Aegean Region – READ S.A. – Greece, a partneri u projektu su:
University of Florence - Italy
Foundation for Research and Innovation – Firence
Valenciaport Foundation for research, promotion and commercial studies of the Valencian Region - Spain
Development Agency of Lemesos LTD - Cyprus
Varna Economic Development Agency - Bulgaria
Public Institution RERA S.D for Coordination and Development of Split Dalmatia County - Hrvatska
Malta Regional Development and Dialogue Foundation - Malta
KiNNO Innovation Intermediaries LTD – Greece
Santa Maria la Real Foundation of Historical Heritage – Spain

Projekt TOURISMO - Održivo i inovativno upravljanje turističkim tokovima -  ima za cilj daljnje testiranje novih rješenja za praćenje i upravljanje turističkim tokovima, koje je utemeljio prethodni projekt HERIT-DATA, te nastavak poticanja inovacija kroz nove metodologije i alate. Projektom je obuhvaćeno 7 pilot područja, a to su glavne turističke točke koje se suočavaju s izazovima prekomjernog turizma za vrijeme visoke sezone. Ispitat će se nove granice u smislu inovativnog praćenja/razrade podataka i predviđanja, imajući na umu poboljšanje uključenosti i osnaživanja turista. Prateći svjetske trendove koji su se tijekom godina usmjeravali prema principima održivog turizma, cilj  pilota je postići veću razinu odgovornosti i ravnoteže u gospodarenju prirodnim resursima. U našem slučaju, riječ je o Modroj špilji na Biševu. Splitsko-dalmatinska županija svake godine bilježi rekordan broj turista i noćenja, stoga je ovaj poziv na buđenje bitan ukoliko želimo očuvati prirodni, društveni i gospodarski kapital.

Cilj pilot aktivnosti je povećati održivost pilot područja (otok Biševo, Modra špilja) korištenjem novih tehnologija za prikupljanje točnih podataka i njihovo pretvaranje u alat za upravljanje destinacijom. U sklopu projekta će se nabaviti oprema za prikupljanje i slanje informacija o turistima koji posjećuju otok Biševo u najfrekventnijim mjesecima i satima, ali i za prepoznavanje ostalih pokazatelja kao što je primjerice broj plovila na sidrenju u obližnjoj uvali. Prikupljeni podaci će se transformirati u skup indikatora (koristeći postojeću platformu HERITDATA) kao učinkovit alat za upravljanje koji se koristi za kreiranje turističke ponude koja uzima u obzir društvene i ekološke utjecaje, adresirajući potrebe posjetitelja, industrije i lokalne zajednice.