Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je prijedlog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. „Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ te provodi postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. 

Svrha Poziva je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a predmet poziva je ulaganje u izgradnju, dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje predškolskih ustanova.
Planirana ukupno raspoloživa sredstva Poziva iznose 45.662.400,00 EUR. 
Planirani najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinačnom projektu iznosi 100.000,00 EUR, a najviši  iznosi 2.000.000,00 EUR.

Savjetovanju se može pristupiti putem poveznice, a otvoreno je do 19. prosinca 2023.

Drugi postupak e-savjetovanja odnosi se na poziv „Modernizacija ustanova za provedbu cjelodnevne škole u osnovnoškolskom obrazovanju“.

Svrha Poziva je potpora uvođenju cjelodnevne škole kroz unaprjeđenje uvjeta za izvođenje nastave, uključujući uspostavu i unaprjeđenje infrastrukture za osiguranje uvjeta zdravog života djece. 
Planirani predmet poziva je Ulaganje u modernizaciju matičnih osnovnoškolskih ustanova koje imaju organiziranu nastavu u jednoj smjeni, ali su im potrebne infrastrukturne prilagodbe i opremanje kako bi mogle započeti uvođenje modela cjelodnevne škole (CDŠ).
Planirana ukupno raspoloživa sredstva Poziva iznose 143.882.589,41 EUR.
Planirani najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinačnom projektu iznosi 100.000,00 EUR, a najviši iznos bespovratnih sredstava ovisi o kategoriji škole na kojoj se radi intervencija, prema broju učenika i postojećim prostornim uvjetima.

Savjetovanje je dostupno na poveznici, a otvoreno je također do 19. prosinca 2023.