ARIEL - Promoting small scale fisheries and aquaculture transnational networking in Adriatic-Ionian Macroregion

Vodeći partner / Nositelj projekta:   Consiglio Nazionale delle Ricerche - ISMAR

Partneri u projektu:

CNR-ISMAR, REGIONE MARCHE, RWG, HCMR, JU RERA SD, INSTITUTE OF OCANOGRAPHY AND FISHERIES SPLIT, UNIVERSITY OF MONTENEGRO INSTITUTE OF MARINE BIOLOGY, MoARD, SICILY REGION


Projekt ARIEL koji je zajednički predstavljen i razvijen od  strane 9 znanstvenih i institucionalnih partnera iz 4 zemlje (Italija, Hrvatska, Grčka i Crna Gora) usredotočuje se na priobalni ribolov  i akvakulturu koji su dva ključna pokretača plavog i održivog rasta Jadransko – jonske regije.

Unatoč njihovoj važnosti, ovi sektori suočavaju se s istim izazovima pomorskog prostornog planiranja, ekološkom i društveno-ekonomskom održivosti, potrebom za boljim uvjetima za primjenu inovacija i širenja znanstvenih spoznaja, učinkovitijom suradnjom između poduzetnika, akademske zajednice i kreatora politike.

U ovom kontekstu, ARIEL transnacionalni pristup će ubrzati zajedničke napore u rješavanju ovog složenog ekološkog, gospodarskog i društvenog izazova koji podupire razvoj transnacionalne "kritične mase" i stjecanje zajedničkih vještina, alata i metoda koje prate proces razvoja priobalnog ribolova i akvakulture i umrežavanje u Jadransko-jonskom bazenu.

Opći cilj ARIEL-a jest, zapravo, promicati tehnološka i ne-tehnološka rješenja za inovativne pothvate priobalnog ribolova i akvakulture u Jadransko-jonskom bazenu, djelujući kao mreža znanja i obavljajući niz prenosivih aktivnosti za bolje razumijevanje prijetnji i rješenja za uspješnije i održivo upravljanje politikama i praksama.

ARIEL će u početku primjenjivati ​​reviziju inovacija u sektoru priobalnog ribolova poduzećima ribolova i akvakulture, uzimajući u obzir istraživanja, politike i ekonomske aspekte koji naglašavaju stanje inovacija i scenarij budućeg razvoja. Na temelju tog rezultata će se testirati pilot inovativna rješenja koja zajednički definiraju sami ribarski poduzetnici i istraživačke institucije.

 

PROGRAM:

Završeni projekti

SEKTOR:

  POMORSTVO I RIBARSTVO

UKUPNI PRORAČUN:

  1.249.234,50 €

TRAJANJE PROJEKTA:

  od 01.2018. do 12.2020.

WEB STRANICA:

  ariel.adrioninterreg.eu

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj