BLUE KEP – BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems

Vodeći partner / Nositelj projekta:   INFORMEST– agencija za razvoj i međunarodnu ekonomsku suradnju (Italija)

Partneri u projektu:

Jadransko-jonska euroregija, regija Marche (Italija), Istarska županija, Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije


Tri glavne vrijednosti na kojima se temelji ovaj projekt su plava ekonomija, mobilnost znanja i razmjena učenika. Projekt ima za cilj poboljšanje uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru te jačanje integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje istih.

Ovaj cilj se planira postići standardizacijom školskih kurikuluma i metoda za procjenu stručnog znanja učenika. Očekuje se kako će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i profesionalnog okvira kroz partnerstva, što će naposljetku dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te do boljeg iskorištavanja gospodarskog potencijala sektora.

Glavni rezultati (outputi): Glavni rezultati su mobilnost učenika i profesora, ugovori o trajnoj suradnji među školama, programi obuke među školama i tvrtkama, 3 međunarodna modula te zajednički alat za procjenu učenika. Prenošenje rezultata osigurat će se uključivanjem ministarstava obrazovanja i sudjelovanjem Jadransko-jonske euroregije (AIE) koja ima iskustva u kapitalizaciji i širenju prakse i politikama usmjerenim na prenosivost rezultata projekta. Štoviše, rezultati postignuti u BLUE KEP projektu prilagođeni su tehničkim školama u pomorskom/brodskom sektoru, ali bit će lako prilagodljivi drugim obrazovnim područjima kao što su turizam i ugostiteljstvo.

PROGRAM:

Završeni projekti

SEKTOR:

  OBRAZOVANJE

UKUPNI PRORAČUN:

  921.134,00 €

TRAJANJE PROJEKTA:

  od 12.2017. do 08.2019.

WEB STRANICA:

  www.italy-croatia.eu/web/blue-kep

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj