NET4mPLASTIC - New Technologies for macro and Microplastic Detection and Analysis in the Adriatic Basin

Vodeći partner / Nositelj projekta:   UNIFE - Sveučilište Ferrara (IT)

Partneri u projektu:

UNITS - Sveučilište Trst (IT), Regija Marche (IT), Hydra Solutions srl (IT), Javni veterinarski zavod Abruzza i regije Molise (IT), Prosoft d.o.o. (HR), Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (HR), JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (HR), Sveučilište u Splitu Fakultet građevinsrstva, arhitekture i geodezije (HR).


Na projektu surađuju talijanske i hrvatske institucije s ciljem poboljšanja i jačanja suradnje u rješavanju sve većeg problema pojave otpada u moru odnosno pojave makro i mikro-plastike u priobalnom i morskom okolišu/okruženju.

Učinkovit prekogranični dijalog kroz akviziciju znanja i informacija o stanju morskog i priobalnog okoliša i posebno onečišćenja, pridonosi i provedbi integriranog upravljanja obalnim područjem.

Cilj projekta je implementacija tehnologija s niskim učinkom (po okoliš) i niskim troškovima (npr. tehnologija dronova) te optimiziranje tradicionalnih aktivnosti praćenja kako bi se smanjilo vrijeme i resursi za utvrđivanje potencijalnih zona akumulacije onečišćenja tj. otpada u moru.

Razvoj praćenja kretanja i nastajanja otpada u moru potaknuti će pozitivne okolišne i socioekonomske utjecaje u obalnim područjima: mapiranje onečišćenja, utvrđivanje zona akumulacije, određivanje potencijalnih zdravstvenih rizika, ispitivanje metoda recikliranja plastike i sl.

 

PROGRAM:

Završeni projekti

SEKTOR:

  ZAŠTITA OKOLIŠA

UKUPNI PRORAČUN:

  2.478.640,00 €

TRAJANJE PROJEKTA:

  od 12.2018. do 05.2022.

WEB STRANICA:

  www.italy-croatia.eu/web/netformplastic

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj