TOURISMO - TOURism Innovative and Sustainable Management of flOws

Vodeći partner / Nositelj projekta:   Development Agency of South Aegean Region – READ S.A. – Greece

Partneri u projektu:

University of Florence - Italy
Foundation for Research and Innovation – Firence
Valenciaport Foundation for research, promotion and commercial studies of the Valencian Region - Spain
Development Agency of Lemesos LTD - Cyprus
Varna Economic Development Agency - Bulgaria
Public Institution RERA S.D for Coordination and Development of Split Dalmatia County - Hrvatska
Malta Regional Development and Dialogue Foundation - Malta
KiNNO Innovation Intermediaries LTD – Greece
Santa Maria la Real Foundation of Historical Heritage – Spain

 


 

 

TOURISMO – Održivo i inovativno upravljanje turističkim tokovima

Opći cilj projekta je daljnje testiranje novih rješenja za praćenje i upravljanje turističkim tokovima, iskorištavanje temelja koje je postavio njegov prethodnik HERIT-DATA, te nastavak poticanja inovacija kroz nove metodologije i alate. Glavne turističke točke koje se suočavaju s izazovima prekomjernog turizma tijekom visokih sezona u područjima koja sudjeluju identificirat će se kao početna točka, a zatim će se izvršiti 7 pilot projekata. Piloti će iskoristiti postojeće podatke, alate i metode koji proizlaze iz kapitaliziranog prošlog projekta..
Ispitat će se nove granice u smislu inovativnog praćenja/razrade podataka i predviđanja, imajući na umu poboljšanje uključenosti i osnaživanja turista.
Prateći svjetske trendove koji su se tijekom godina usmjeravali prema principima održivog turizma, cilj ovog pilota je postići veću razinu odgovornosti i ravnoteže u gospodarenju prirodnim resursima (u ovom slučaju Modra špilja na otoku Biševu). Hrvatska, Splitsko-dalmatinska regija svake godine bilježi rekordan broj turista i noćenja, stoga je izvjestan poziv na buđenje bitan ako želimo očuvati prirodni, društveni i gospodarski kapital.
Cilj pilot aktivnosti je povećati održivost pilot područja (otok Biševo, Modra špilja) korištenjem novih tehnologija za prikupljanje točnih podataka i njihovo pretvaranje u alat za upravljanje.
Nabavljenu opremu koristimo za prikupljanje i slanje informacija o turistima koji posjećuju otok Biševo u najfrekventnijim mjesecima i satima, ali i za prepoznavanje ostalih pokazatelja kao što je broj plovila na sidrenju u obližnjoj uvali. Prikupljeni podaci će se transformirati u skup indikatora (koristeći postojeću platformu HERITDATA) kao učinkovit alat za upravljanje koji se koristi za kreiranje turističke ponude koja uzima u obzir društvene i ekološke utjecaje, adresirajući potrebe posjetitelja, industrije i lokalne zajednice.

Trajanje projekta od 01.01.2024. do 30.06.2026. 

 

PROGRAM:

Interreg Euro-MED 2021-2027

SEKTOR:

  TURIZAM

UKUPNI PRORAČUN:

  € 2,980,995.00

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj