UNDERWATERMUSE - Immersive Underwater Museum Experience for a wider inclusion

Vodeći partner / Nositelj projekta:   REGIONAL INSTITUTE FOR THE CULTURAL HERITAGE OF AUTONOMOUS REGION OF FRIULI VENEZIA GIULIA

Partneri u projektu:

ITA: CA'FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE, PUGLIA REGION
HRV: JU RERA SD ZA KOORDINACIJU I RAZVOJ SDŽ, GRAD KAŠTELA


Cilj projekta je inovativnim i eksperimentalnim metodologijama i tehnikama pretvoriti podvodna nalazišta u podvodne arheološke parkove (ili eko muzeje) kako bi se pokušao ublažiti gubitak i šteta nad ovom vrijednom kulturnom baštini te kako bi se osigurao gospodarski razvitak koji će proizaći izravno iz stvaranja sektora povezanog s turističko-kulturnom promidžbom. 

S povijesnog i arheološkog gledišta, Jadransko more jedinstven je bazen te već tisućljećima služi kao ključna prometna poveznica stanovništvu na svojim obalama. Promet koji se odvija na njegovu području ostavio je brojne tragove na morskom dnu kako drevnih trgovačkih ruta tako i ruševina, luka i naseljenih mjesta koja su se nekada nalazila pored mora. Ovo omogućuje da se sinergijom koju nudi predmetni Progam, predloži kulturno unapređenje kao snažna točka prema lokalnom razvoju koji će biti usmjeren na gospodarski napredak uključenih područja. Projektom će se na odabranim projektnim područjima (Torre Santa Sabina, Grado, Resnik/Antički Sikuli, Caorle) primijeniti metodološki i tehnološki protokol temeljen na istraživanju i razvoju podvodnih složenih i raznolikih arheoloških nalazišta. 


 

 

 

PROGRAM:

Završeni projekti

SEKTOR:

  PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA

UKUPNI PRORAČUN:

  1.586.930,25 €

TRAJANJE PROJEKTA:

  od 12.2018. do 06.2022.

WEB STRANICA:

  www.italy-croatia.eu/web/underwatermuse

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj