Uspostava regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u turizmu i ugostiteljstvu Split

Vodeći partner / Nositelj projekta:   Turističko-ugostiteljska škola Split

Partneri u projektu:

 

Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, Srednja škola Bol, SREDNJA ŠKOLA "BRAĆA RADIĆ" Kaštel Štafilić, Srednja strukovna škola "Blaž Jurjev Trogiranin", Hotel Split d.d., Grand Hotel Lav društvo s ograničenom odgovornošću za turizam i ugostiteljstvo, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Sveučilište u Splitu, H.L. DVORAC d.o.o.


JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u ovom projektu sudjeluje kroz tehničku pomoć 


 

Kreiranjem tržišno oblikovanih programa u suradnji s poslodavcima te primjenom inovativnih modela učenja, tehnologija i trendova, učenici i polaznici RCK-a poboljšat će izlazne kompetencije, razinu kreativnosti i zapošljivosti. Poticanjem mobilnosti i suradnje te stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih djelatnika unaprjeđuju se stručne i metodičko didaktičke vještine predavača i mentora koji lakše odgovaraju promjenjivim zahtjevima tržišta rada. Promocijom zanimanja i inovativnih sadržaja koje nudi RCK povećavat će se privlačnost istih, a korisnike usmjeriti na aktivnosti koje povećavaju konkurentnost na tržištu rada.

Na taj se način ostvaruju glavni ciljevi projekta koji se odnose na

1) unaprjeđenje programskih uvjeta rada RCK-a u redovnom i obrazovanju odraslih;

2) unaprjeđenje kadrovskih uvjeta za rad Regionalnog centra kompetentnosti kroz stručno usavršavanje predavača i mentora u sektoru turizma i ugostiteljstva te

3) povećanje privlačnosti turističko ugostiteljskih zanimanja za koja postoji izražena gospodarska potreba kroz promociju inovativnih metoda i sadržaja koje nudi Centar.   

 

Kroz RCK Split koji je jedan od šest u Hrvatskoj, izgraditi će se nova škola na mjestu sadašnje Turističko-ugostiteljske škole koja će se dijelom srušiti te će se neki dijelovi rekonstruirati s brojnim kabinetima i potpuno opremljena. Izgradit će se školska radionica, svojevrsni hotel s 4 zvjezdice koji će odražavati razinu hotelske industrije, a uvodi se i niz novih zanimanja. Inovativni programi će se razvijati za redovite učenike, ali i za obrazovanje odraslih; voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije).

Glavna uloga edukatora iz ŠKMER Akademije je provođenje stručnih usavršavanja strukovnih nastavnika (kuharstvo, posluživanje, slastičarstvo), kao i priprema za sudjelovanje učenika (koji se obrazuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar) na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo odgojno-obrazovni radnici čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj. Centar će kroz provedbu aktivnosti adresirati i problem manjkave motivacije mentora, tako što će osnovati akademiju za mentore te izraditi prijedlog za vrednovanje statusa mentora. RCK Split postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Inovativan pristup osigurat će se uspostavom E-RCK-a temeljenog na softverskim rješenjima/modulima u područjima upravljanja, praćenja izvedbe prakse i izlaznih kompetencija, sustava praćenja karijera i kvalitete te izradom digitalnih obrazovnih sadržaja i virtualnih rješenja u nastavi.


                                                                                                                

PROGRAM:

OP Učinkoviti ljudski potencijali

SEKTOR:

  TEHNIČKA POMOĆ

UKUPNI PRORAČUN:

  74.325.504,37

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj