EU Projekti

ML – REPAIR (REducing and Preventing, an integrated Approach to Marine Litter Management in the Adriatic Sea)

Program: Interreg Italy –Croatia 2014-2020, Standard +
Ukupni proračun: 1.007.093,20 EUR
Trajanje projekta: 01/2018 – 06/2019
Web stranica: www.italy-croatia.eu/web/ml-repair
Vodeći partner: CA' Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji (IT)
Partneri:

Talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (IT), Udruženje M.A.R.E.  (IT), Udruženje LIMOSA (IT), Institut za oceanografiju i ribarstvo (HR), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (HR), Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce (HR).

 


Sažetak:

 

Projekt ML-REPAIR nastavak je projekt DeFishGear-Derelict Fishing Gear Management System in the Adriatic Region (DFG). U istraživanjima provedenim tijekom projekta DeFishGear, pokazalo se da sektor turizma snažno pridonosi stvaranju otpada u moru, dok se sektor ribarstva smatra važnim posrednikom u procesu smanjenja količine morskog otpada.

 

Očekivani rezultat projekta je doprinijeti ekološki održivom rastu turizma i ribolovnih djelatnosti u Jadranskom moru učinkovitim pristupom i mjerama koje mogu smanjiti i kontrolirati količine otpada u moru u Jadranu te poboljšati kvalitetu okoliša u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

 

Premda lokalne zajednice, obalni turizam i djelomično ribarski sektor pridonose problemu nastanka otpada u moru, oni također mogu biti i dio rješenja. Ribolovni sektor ima veliki potencijal u rješavanju pitanja vezanih uz otpad sa brodova, kako u pogledu prevencije, tako i u pogledu podizanja razine svijesti o pravilnom zbrinjavanju zastarjelih ribolovnih alata i smanjenju postojeće količine otpada u moru sudjelovanjem u inicijativama tzv. 'ribarenja za smećem' (eng. „fishing for litter – FfL).

 

Prekograničnom suradnjom provesti će se najbolje prakse edukacije za podizanje svjesnosti o problemu otpada u moru prvenstveno među turistima i lokalnom populacijom.

Kroz participativni pristup s ribarskim sektorom prikupiti će se podaci i razviti inovativni alati za donositelje odluka u  procesu gospodarenja otpadom (kategorija otpada iz mora) te učvrstiti suradnja između znanstvenih institucija i profesionalnih udruženja povezanih s ribarstvom, uključujući lokalne akcijske grupe (LAG-ovi i FLAG-ovi).

Link na app. 

 

 

 

# Dokument: Format: Veličina:
1. ML REPAIR brošura pdf 3.57 MB
2. ML REPAIR letak pdf 5.34 MB

 

 

  Filteri
  Poništi filtere

 

JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ

Domovinskog rata 2, 21000 Split

  info@rera.hr

  +385 21 599 991


    Kontaktirajte nas

EDIC SPLIT


  info@edicsplit.eu

  www.edicsplit.eu


PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Obavijesti o natječajima EU, ministarstava i ostalih donatora!