NOVOSTI

  04.09.2020 09:51h

KICK-OFF PROJEKTA FIRESPILL

 

KICK-OFF PROJEKTA FIRESPILL

 

 

Predviđeni proračun FIRESPILL projekta je 120 milijuna kuna, od čega se oko 65 milijuna kuna odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a trajanje projekta je 33 mjeseca. 


 

Kroz poziv za strateške projekte iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska, odobren je još jedan novi projekt pod nazivom FIRESPILL. Nositelj i vodeći partner projekta koji okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske, uključujući Splitsko-dalmatinsku županiju, je Javna ustanova RERA S.D. 

Početni sastanak (Kick-off meeting) projekta zbog specifične je situacije održan online 2. i 3. rujna 2020. 

Nakon kratkog predstavljanja svakog projektnog partnera i njihove organizacije, prvi dan bio je posvećen predstavljanju projekta i tehničkim radnim paketima WP1 i WP2  te aktivnostima i rezultatima projekta.

Drugi dan bio je posvećen radnim paketima WP3, WP4 i WP5. Nakon rasprave i pitanja, članovi projekta formirali su Upravni odbor (Steering Commitee) na kojem je, između ostalog, dogovoreno kako ce se u svrhu provedbe projekte na odgovarajućoj razini u što kraćem roku dostaviti popis mreža i institucija s kojima je potrebno kontaktirati po pitanju stručnosti, događanja na projektu te političkim pitanjima. 

Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.  


Unapređenje operativnih sposobnosti hitnih službi osigurat će se nabavkom sigurnosne opreme, hitnih vozila na kopnu i moru, mobilnih zapovjednih i upravljačkih jedinica, komunikacijskih sustava i uspostave Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu. Sjedište Centra Splitsko-dalmatinske županije biti će u Vučevici, odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminari za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokazne vježbe spašavanja civila itd.  Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu imat će svoju ispostavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Kuli Norinskoj, čija je svrha također prevencija od požara i ostalih opasnosti na području doline Neretve i okolice. 
Ova će dva Centra u Hrvatskoj uspostaviti trajnu prekograničnu suradnju s Trening-parkom Belvedere di Fabriano (regija Marche) u  Italiji,  koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti iz ovog projekta. 


Glavni rezultati projekta FIRESPILL su:
1) Nadograđeni regulatorni sustav za hitne službe i institucionalna suradnja među uključenim akterima 
2) Povećana svijest i ponašanje građana kroz participativne akcije 
3) Poboljšana prevencija i upravljanje rizikom u uključenim obalnim regijama kroz nadogradnju Sustava za upravljanje u hitnim situacijama (EMS), usmjerenog na promatranje i predviđanje geofizičkih čimbenika koji utječu na ljude i imovinu, koordinaciju hitnih intervencija i aktiviranje kanala komunikacije s interventnim timovima i pogođenim stanovništvom 


 

 

 

JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ

Domovinskog rata 2, 21000 Split

  info@rera.hr

  +385 21 599 991


    Kontaktirajte nas

EDIC SPLIT


  info@edicsplit.eu

  www.edicsplit.eu


PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Obavijesti o natječajima EU, ministarstava i ostalih donatora!