Kulinarska Baština - Splitska torta
08.05.2018, 13:44h
U sklopu ovogodišnje proslave blagdana sv. Dujma u Splitu, u Đardinu je održano natjecanje za najbolju tradicionalnu „Splitsku tortu“. Inicijativa je nastala iz projekta Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije s ciljem očuvanja tradicionalne torte od zaborava i uvrštavanja u gastronomsku ponudu restorana i slastičarnica.
JOŠ NOVOSTI
Usvojeni kriteriji odabira za projekte razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima
03.07.2025, 09:30h
Odobreni strateški projekti u okviru 5. poziva Programa transnacionalne suradnje Interreg Euro-MED 2021. - 2027.
02.07.2025, 11:49h
Nova web stranica posvećena oznaci „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP)
29.06.2025, 12:07h
JU RERA S.D. sudjelovala na konferenciji “Paths That Last – Collaborating for Sustainable Tourism in the Mediterranean”
26.06.2025, 14:35h
U Splitu održana konferencija o održivom turizmu na Mediteranu
26.06.2025, 09:44h
Organizator navedenog događanja je Javna ustanova RERA S.D. u suorganizaciji Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita.
U sklopu događanja, „Splitska torta“ predstavljena je kao dio splitske kulinarske baštine i očuvanja autohtonog proizvoda što je i jedan od glavnih ciljeva projekta Kulinarska baština. Osim očuvanja baštine, cilj ovog projekta je oživljavanje regije kroz proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda, kao i ove torte, i njihovo uvrštavanje u gastronomsku ponudu u restoranima, slastičarnama, hotelima.
Najvažniji dio događanja odnosio se na natjecanje u odabiru najbolje Splitske torte u kojem su, u ulozi žirija sudjelovali predstavnici organizatora i stručnjaka. Članovi žirija bili su zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, čelnica TZ Split Alijana Vukšić, nastavnica slastičarstva iz Turističko-ugostiteljske škole Cvita Lolić, slastičarka Teta Mamut, kuharice Marija Lulić i Sandra Šore, te predstavnica organizatora iz JU RERA S.D. i inicijatorica događanja Ivanka Luetić Boban.
Na poziv za sudjelovanje u natjecanju odazvali su se naše sugrađanke i sugrađani, slastičarne i restorani, a žiri je odlučivao o 20 torti, uz koje su se našle i torte Turističko-ugostiteljske škole koje su zbog propozicija morale biti izuzete od ocijenjvanja.
Žiri je o odabrao 3 najbolje torte i nagradio dobitnice novčanim nagradama. Pobjednica natjecanja je Stana Miletić, drugo mjesto je pripalo Ivani Vlah, a treću nagradu je dobila Ilona Kirovskaja. Pobjednica gđa Miletić nije krila oduševljenje kazavši: „Malo sam iznenađena, ali opet sam se nadala bar trećoj nagradi jer sam tortu radila s ljubavlju i iskustvom. Ona je originalna, jer je u njoj sve tradicionalno. Sve je ekološki i to su sve proizvodi s mog imanja, tako sam je i ukrasila sa jestivim splitskim ružicama. Morate najprije raditi s ljubavlju da bi vam uspjelo, a morate i nešto znati.“
Inicijatorica ovog događaja, gđa. Ivanka Luetić Boban, pozvala je na popularizaciju Splitske torte i uvrštavanje iste na jelovnike, u sklopu naše turističko-gastronomske ponude. Spomenula je, kako je u ovom trenutku Splitsku tortu moguće pronaći na jako malo ugostiteljskih mjesta i pozvala sugrađane da je što više koriste na svojim proslavama i u svojim domovima.
















JOŠ NOVOSTI
Usvojeni kriteriji odabira za projekte razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima
03.07.2025, 09:30h
Odobreni strateški projekti u okviru 5. poziva Programa transnacionalne suradnje Interreg Euro-MED 2021. - 2027.
02.07.2025, 11:49h
Nova web stranica posvećena oznaci „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP)
29.06.2025, 12:07h
JU RERA S.D. sudjelovala na konferenciji “Paths That Last – Collaborating for Sustainable Tourism in the Mediterranean”
26.06.2025, 14:35h
U Splitu održana konferencija o održivom turizmu na Mediteranu
26.06.2025, 09:44h