Na 7. gospodarskom forumu Splitsko-dalmatinske županije, održanom 16.svibnja u dvorcu Vitturi u Kašel Lukšiću, u organizaciji Javne ustanove RERA S.D. i Splitsko-dalmatinske županije, teme su bile ekonomija doživljaja, kreativna industrija i turizam posebnih interesa. Taj tradicionalni forum Splitsko-dalmatinske županije dosad se svake godine održavao u Splitu, no ove je odlučeno da bude u Kaštel Lukšiću zbog posebnog razloga-projekta "Kreativna ulica kaštelanskog crljenka". Riječ je upravo o jednom od proizvoda ekonomije doživljaja, kreativne industrije i turizma posebnih interesa.

U uvodnom dijelu Foruma prisutnima su se obratili kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, v.d. ravnatelja Javne ustanove RERA S.D. Jozo Sarač i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Ivanović je istaknuo da je sretan što se Gospodarski forum održava u Kaštelima, gradu uključenom u kreativne industrije, koji je u Mreži kreativnih gradova i kvalitetno surađuje s RERA-om te radi na provedbi više kreativnih programa koji će iznjedriti niz proizvoda u niši turizma posebnih interesa. Jedan od najvažnijih i najvećih od tih projekata jest Kreativna ulica kaštelanskog crljenka. U ime organizatora, Jozo Sarač, v.d. ravnatelja županijske Javne ustanove RERA S.D., poručio je kako kreativne industrije u Hrvatskoj čine četiri posto BDP-a, zapošljavaju 124.000 ljudi i ostvaruju 6,3 milijarde kuna prihoda. Vrlo zanimljivo izlaganje održao je i državni tajnik Tonči Glavina koji je čestitao organizatoru na izboru tema, istaknuvši da su tržišne promjene brze te da i mi moramo biti brzi i okretni da bismo se prilagodili. Napomenuo je da su hrvatski startupovi prije tri godine plasirali platformu eVisitor, svjetsku inovaciju za koju su dobili jednu od svjetske tri top nagrade u razvoju digitalnih platformi.

Poruka je 7. gospodarskog foruma da hrvatsku nematerijalnu i materijalnu kulturu i eno-gastro baštinu treba iskoristiti kao nadahnuće za stvaranje proizvoda koji će privući posebne kategorije turista. Da nije riječ samo o prigodnoj ili kratkoročnoj strategiji razvoja te vrste industrije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pokazala je i prisutnost učenika turističke škole na Forumu koji su pozorno pratili izlaganja te posebno bili zainteresirani za konkretne projekte iz niše turizma posebnih interesa o kojima su govorili predavači iz Splita, Zagreba i Ljubljane.