U okviru projekta TAKE IT SLOW organizirane su tri radionice na temu pametne specijalizacije u zelenom, pametnom i održivom turizmu od strane projektnog partnera Sveučilište u Zadru. Prve dvije radionice održane su 26. svibnja i 24. lipnja 2021. Treća, ujedno i posljednja radionica u ovom nizu, održana je 7. lipnja 2021. godine,  te kao što je bio slučaj u prethodne dvije radionice, glavni cilj bio je širenje znanja i primjera dobre prakse u pametnoj specijalizaciji za zeleni, polagani i održivi turizam.

Tijekom ove radionice sudionici su imali priliku prisustvovati predavanjima koje su pripremili gđa Ana Odvitović iz Inovativni Zadar i Ivan Ilijašić iz Orioly Inc. Prvo izlaganje na dnevnom redu, „ZUM 4.0 - Zadarska urbana mobilnost - pametno rješenje za mobilnost za građane i turiste “, održala je gospođa Ana Odvitović. Predstavila je projekt „ZUM 4.0 - Zadarska urbana mobilnost“, koji vodi Inovativni Zadar, a kroz prezentaciju je dala primjere korištenja pametnih tehnologija u javnom i alternativnom prometu. Ovaj projekt za  glavni cilj ima povećati udio javnog prijevoza i drugih alternativnih oblika prijevoza u prometnom sustavu, ali i rasteretiti cestovni promet u zadarskom urbanom području, kroz promicanje sustava javnog prijevoza, povećanje učinkovitosti prometa, središnju gradsku prodajnu uslugu te sustav i dostupnost gradskih usluga. Bez sumnje je da kvaliteta načina prijevoza u destinaciji ima važan utjecaj na ukupnu kvalitetu turističke ponude u gradu i, što je najvažnije, na kvalitetu turističkog iskustva u destinaciji.

Drugi izlagač, gospodin Ivan Ilijašić održao je prezentaciju na temu „Pametni turizam - primjeri izazova i prilika“. Gospodin Ilijašić objasnio je pojam pametni turizam i zašto je pametni turizam važan za različite dionike u turističkoj destinaciji, istovremeno spomenuvši neke od izazova povezanih s rješenjima pametnog turizma s kojima se suočavaju MSP i destinacije. Predstavio je nekoliko nadahnjujućih projekata u području pametnog turizma i pokazao sudionicima radionice da primjena pametnih tehnologija u turizmu odredišta ne vodi samo jedinstvenom turističkom iskustvu i poboljšava zadovoljstvo turista destinacijom, već čini i upravljanje destinacijom učinkovitije.

Snimka radionice dostupna je na službenom YouTube kanalu TAKE IT SLOW, a može se pogledati ovdje.