Otvoren je poziv za prijavu na projekt “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” u organizaciji nositelja projekta Instituta za razvoj i inovativnost mladih i partnera The European Wergeland Centre, WWF Adria i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Na projekt se mogu prijaviti sve ustanove koje rade s djecom: osnovne i srednje škole, udruge, knjižnice. U okviru projekta, djeca će imati priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene s vremenom.

Ustanove tijekom trajanja prvog dijela projekta dobivaju opremu na korištenje, ali se obavezuju napraviti barem 30 mjerenja tijekom 12 mjeseci, i barem jedno svakih 14 dana. U slučaju uspješnog izvršenja dobivaju robote na trajnu upotrebu. IRIM će osigurati svu potrebnu edukaciju za učitelje, odnosno voditelje projekata u ustanovama.

Opće informacije i aktivnosti

  • Sudjeluju djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u Hrvatskoj i (kasnije) Norveškoj, u 10 ustanova u Hrvatskoj
  • U projektu se koriste podvodni roboti s mogućnosti zarona do 100 metara dubine s robotskom rukom, HD video kamerom i mogućnosti mjerenja temperatute
  • Pratit će se razna polja interesa poput pomorske flore i faune i razlike u temperaturi pri raznim dubinama mora
  • U suradnji s WWF projekt će integrirati modernu robotsku tehnologiju u projekt(e) u lokalnoj zajednici na Lastovu

Ciljevi projekta

  • Stvoriti unikatnu bazu podataka morske temperature za buduće projekte/analize
  • Dokumentirati promjene u okolišu povezane s promjenama staništa
  • Razviti socijalan kontekst pogotovo građansku znanost kao generalan način civilnog angažmana
  • Razviti kurikulum za slične projekte globalno te projekt iskoristiti na globalnoj razini
  • Razviti kompetencije partnera na terenu

Prijavnica za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu je objavljena 6. listopada 2021. godine, a rok za prijavu je 17. listopada 2021. godine.

Detaljne informacije o projektu dostupne su na poveznici: https://seas.croatianmakers.hr/.

Pogledajte ovaj primjer iz drugih projekata – djeca su izradila uređaj za zaštitu od poplava u nerazvijenom mjestu, ‘ono što odraslima nije ni palo na pamet’.