Na jučerašnjem paljenju prve adventske svijeće na Gastroadvent-u Split, jedinstvenom događaju koji je promotor Mediteranske prehrane i predstavlja spoj nutricionizma, gastronomije i turizma, obilježavajući jubilarnu 10. godišnjicu uvrštenja Mediteranske prehrane na popis nematerijalne UNESCO-ove baštine, projekt MD.net – Mediteranska prehrana predstavio je prvi u nizu od pet inovativnih prehrambenih proizvoda, od strane škola uključenih u projekt. 

Prvi proizvod je djelo učeničke zadruge srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“ s Visa koji su se predstavili proizvodima od rogača - sirup i džem od rogača. Važno je naglasiti da je za pripremu ovih proizvoda ručno ubrana sirovina sa stabla rogača starog 2000 godina i riječ je o najstarijem stablu rogača na svijetu, kao i činjenica da se za kuhanje sirupa koristila izvorska voda. 
Dodatan ekološki aspekt razvoju ovog inovativnog prehrambenog proizvoda je što su od iste sirovine nastala dva različita proizvoda u dvije faze pripreme, te su tim postupkom učenici ove proizvode napravili bez ikakvog otpada, dakle „zero-waste“ proizvodi.
Proizvodi su dobili potpunu analizu nutritivnih vrijednosti, te je učenička zadruga koja je radila na dizajniranju ovog inovativnog proizvoda spremna za plasman istih na tržište.

Sve ovo govori kako se radi o proizvodima iznimne kvalitete i strogo odabranih namirnica lokalnog podrijetla sa otoka Visa. Završni proizvod predstavlja spoj inovativnosti i očuvanja tradicijskih običaja i receptura specifičnih za otok Vis.

U sljedeće 3 nedjelje predstavljanja MD.net projekta na Gastroadvent-u, predstaviti će se još 4 inovativna prehrambena proizvoda sljedećih škola:

1. Srednja škola Brač, Supetar
2. Srednja škola Hvar
3. Osnovna škola Petra Hektorovića Stari Grad
4. Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić
 

Prilog možete pogledati na TV Mreža, VIJESTI ST 01.12.2020. na 21:00