Treći međunarodni kongres “Era nove ekonomije i novih zanimanja – Plava ekonomija i Plave inovacije”, održan je 11. i 12. listopada 2021. godine u kongresnoj dvorani hotela Radisson Blu Resort & Spa u Splitu.

Kongres je organiziran u okviru projekta ECOMAP – Ecosustainable management of marine and tourist ports (Ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama). Cilj projekta je unaprijediti stanje okoliša mora i obalnog područja korištenjem održivih i inovativnih tehnologija i pristupa. Na Kongresu su sudjelovalo znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Italije, Engleske, Portugala, Grčke, Belgije, Poljske, Finske, Norveške kao i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz Hrvatske i Italije.

Helena Brčić, voditeljica Odjela za pripremu programa i EU projekata, prezentirala je projekt ITACA - Inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti pelagičnog ribarstva Jadrana, u kojemu sudjeluje JU RERA S.D za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, kao jedan od partnera. ITACA se bavi konkurentnošću jadranskog ribarskog sektora, potičući uvođenje (plavih) inovacija i poboljšavajući održivost aktivnosti ulova. Naglasak je na ribolovu plave ribe (SP), inćuna i srdele, koje predstavljaju značajan dio prihoda sektora ribarstva u Jadranu. Fokus projekta je pelagični ribolov kao jedna od najznačajnijih grana gospodarstva na Jadranu te povezivanje zahtjeva i potreba malog i srednjeg poduzetništva u sektoru i znanstvenih istraživanja. Rezultat projekta biti će formiranje prekograničnog klastera, podizanje znanja malih i srednjih poduzetnika te razine održivosti malog pelagičnog ribolova.

 

Više o Kongresu može se saznati na sljedećem linku: https://www.ecomap2020.com/.