Ovog puta predstavila se srednja škola  Braća Radić Kaštel Štafilić-Nehaj sa svojom učeničkom zadrugom „Trišnja“ i svojim iznimnim proizvodom, energetskom pločicom – 100 percent.


Učenička zadruga već duže vremena se bavi proizvodnjom energetskih pločica koje su prvenstveno bile namijenjene djeci predškolske dobi kako bi im se poboljšala kvaliteta međuobroka. Razvijajući novi inovativni prehrambeni proizvod u sklopu MD.net projekta, došli su do ideje kako bi ga mogli namijeniti ljudima svih dobnih skupina, sportašima i osobama sa celijakijom budući da ne sadrži gluten. 
Neke sirovine koje su do tada koristili za izradu pločica nisu hrvatskog, čak ni mediteranskog podrijetla, pa ih je to potaklo na istraživanje tržišta i potragu za „domaćim“ sirovinama. Kako je to i cilj MD.net projekta, promocija mediteranske prehrane, ali najviše promocija lokalnih namirnica i domaćih proizvođača, učenici su iskoristili vlastitu proizvodnju boba, limuna i maslinovog ulja. Bademe su pronašli u obližnjem OPG-u, a suhe smokve u poljoprivrednoj zadruzi. Rogač su nabavili na Visu, a grožđice i datulje u trgovini pazeći na mediteransko podrijetlo.

S obzirom da se radi o novom i inovativnom prehrambenom proizvodu kojeg proizvodi  učenička zadruga „Trišnja“, želja im je približiti ga potencijalnim kupcima i konzumentima. Sredstva od prodaje planiraju ulagati u daljnji razvoj proizvoda osluškujući potrebe i zahtjeve tržišta, ali prije svega u promociju pravilne, mediteranske prehrane. Važno je stalno naglašavati pozitivne učinke mediteranske prehrane na zdravlje pojedinca te pronalaziti adekvatne zamjene za uobičajene međuobroke koji su najčešće bogati energijom, a nutritivno jako siromašni. 100 percent pločica bogata je i energijom i mikronutrijentima koji pridonose zdravlju pojedinca.


MD.net projektom učenici stječu poduzetnička znanja i vještine što će uvelike pridonijeti njihovom daljnjem profesionalnom razvoju i budućim mogućnostima zapošljavanja, a samim time će povećati svoju konkurentnost na tržištu rada. Ujedno, pozitivni učinci će se prenijeti na buduće učenike koji će putem ovog projekta biti motivirani za dodatne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. 
Integracijom ovog projekta u rad Škole, nastava će se učiniti inovativnijom i zanimljivijom učenicima, sadašnjim i budućim, što će dugoročno ojačati kompetencije ustanove i približiti nastavne procese budućim uvjetima života i rada učenika i nastavnika uključenih u ovaj projekt. Također, ovim projektom se radi na kontinuiranom unaprjeđenju djelatnika čime će se multiplicirati pozitivni efekti „ulaganja“ budući da će se nova znanja i vještine prenositi brojnim budućim generacijama učenika.
                                                                         
Još dvije škole s područja Županije predstaviti će svoje inovativne prehrambene proizvode na posljednjem paljenju adventske svijeće kada ćemo saznati koji će od pet proizvoda dobiti najviše ocjene i mogućnost odlaska na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021. godine.

 

Učenici nude nove proizvode mediteranske prehrane: od ‘bokun brže šalše‘ i sirupa od rogača do energetskih pločica