Prošlog su tjedna uručeni ekološki certifikati trojici poljoprivrednika s područja otoka Brača i to u sklopu provedbe projekta TAKE IT SLOW koji JU RERA S.D. provodi s još 11 hrvatskih i talijanskih partnera, a koji je sufinanciran Programom Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. 

Projekt je u završnoj fazi, a bavi se razvojem održivog turizma i očuvanja autentičnog životnog stila u malim zajednicama na obali. Poljoprivredna proizvodnja i te kako je povezana s održivim turizmom i autentičnošću destinacije. Naime, jedan od motiva dolaska turista u pojedinu destinaciju, upravo je i gastronomija. Lokalna jela zahtijevaju lokalne namirnice što predstavlja izvrsnu priliku za razvoj poljoprivrede i plasiranje lokalnih proizvoda kroz turizam. Upravo je zato projektom predviđeno upravo  ekološkom certifikacijom pružiti dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvodima s otoka Brača. Dvije prethodno održane radionice o ekološkoj certifikaciji te čitavom postupku certifikacije, vodila je stručnjakinja u području agronomije, Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotechnicon, koju je Ministarstvo poljoprivrede još 2003. godine ovlastilo da provodi nadzor sukladnosti sa zahtjevima propisa o ekološkoj proizvodnji, a koja je ujedno akreditirana za aktivnosti certifikacije ekoloških proizvoda prema međunarodnoj normi ISO 17065. Postupak kontrole i certifikacije, pojašnjeno je na radionicama, osigurava da certificirani proizvodi ne sadržavaju štetne kemijske tvari i njihove ostatke, što je trend među modernim kupcima svjesnim dobrobiti takve hrane za njihovo zdravlje, ali i za zdravlje okoliša i bioraznolikost, što je od  posebne važnosti za održivi razvoj naših malih sredina.

U sklopu projekta, certificirani su redom sljedeći poljoprivrednici: OPG Erceg Mirko, koji je certificirao svoj ekološki maslinik, zatim nasade šipka, badema, rogača, smokve, dunje, jabuka i trešanja koji se prostire na 3,06 hektara zemljišta. Gospodin Mirko, inače rodom iz Imotskog, istaknuo je kako je nakon godina rada u inozemstvu kupio zemljište na otoku Braču, želeći se baviti poljoprivredom i ostati vezan za ovaj divan otok. Ekološkom poljoprivredom se odlučio baviti zbog savjeta stručnih osoba koji su mu predstavili sve prednosti ekološke proizvodnje, ali i zbog zdravlja svoje obitelji koja sudjeluje u svim radovima na gospodarstvu.
Svoj maslinik te nasade trešanja, smokve, oraha i oskoruša, certificirao je i  OPG Goić Josip, koji se bavi poljoprivredom već 20 godina. Ističe kako je ekološka proizvodnja budućnost jer hrvatski poljoprivrednici ne mogu konkurirati količinom proizvoda, stoga je vrhunsko bračko ulje najbolje plasirati kao ekološki proizvod dajući mu dodanu vrijednost na svjetskom tržištu, posebno u današnje vrijeme kad je sve popularniji trend zdrave prehrane. Još jedna zanimljiva priča stiže iz OPG Dušan Glada koji je iz Čakovca došao na Brač, iz ljubavi prema maslini kupio maslinik te odmah sljedeće godine certificirao nasade sa željom "da se razvijaju onako kako je Bog dao, bez nepotrebne kemije, pesticida, prskanja, čiji učinak se zadržava na tlu i nasadima dugi niz godina". Cilj mu je pokrenuti i ekološku proizvodnju meda na Braču.

Vjerujemo kako će ove tri poljoprivredno ekološke priče imati uspješan nastavak te da će i ostatak poljoprivrednika prepoznati važnost ekološke proizvodnje.