Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Split bila je domaćin ocijenjivanja inovativnih prehrambenih proizvoda sklopu projekta Mediteranska prehrana – MD.net, koje se održalo u petak 18. prosinca. 
U sklopu projekta, jedna od aktivnosti je bila uspostava inovativnog prehrambenog proizvoda u kojoj su sudjelovale četiri srednje i jedna osnovna škola s područja Splitsko-dalmatinske županije, sa finalnim proizvodima kako slijedi:
 
1. Srednja škola Supetar, Brač (Šalša „Ka`nonina“ šalša za začinskim i aromatičnim biljem s otoka Brača i bračkim varenikom koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla EU); 
2. Srednja škola Braća Radić, Kaštel Štafilić (energetske pločice s bobom); 
3. Srednja Škola Hvar, Hvar (aromatizirana sol sa plavcem malim i aromatizirana sol sa zestom agruma)
4. Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo, Vis (sirup od rogača i džem od rogača – nastao od iste sirovine u dvije faze postupka pripreme); 
5. Osnovna škola Stari Grad, Hvar ( „Starogrojski paprenjoci“ – drevni, tradicijski kolač – zaštitni znak Starog Grada)
 
Nakon što su navedeni proizvodi bili promovirani i prezentirani na Gastroadvent manifestacijama, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije organizirala je ocijenjivanje svih proizvoda u svrhu utvrđivanja najboljeg koji će sljedeće godine ići na međunrodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska).
 
Stručni žiri u sastavu Marija Dujmić – HRT, Katarina Pentek – PODRAVKA, Marinko Biškić - NADALINA ZAČINI, Ivana Perić - OPG SPARA i Ana Buličić Krespi - RERA S.D., okupili su se u petak kako bi zaokružili ovu lijepu školsku priču o pet prehrambenih proizvoda koji su ideja i ruku djelo mladih inovativnih ljudi i učeničkih zadruga od škola iz kojih potječu. Voditeljica Kulinarskog centra Podravke, gđa. Pentek pripremila je cijeli popis kriterija koje su proizvodi trebali zadovoljiti i temeljem svih zadanih parametara, skupiti što veći broj bodova. 
 
Ocijenjivao se cijeli niz kriterija kao što su sklad boja i okusa, kreativnost i inovativnost, pravilan omjer sastojaka, zastupljenost i izbor mediteranskih, autohtonih namirnica, kao i sama složenost pripreme, a vodilo se računa i o vanjskom izgledu i ambalaži koja je trebala biti u skladu s očuvanjem okoliša.
 
Nakon analize svih spomenutih kriterija i ukupnim brojem bodova, u jako tijesnoj borbi za najbolji proizvod, titulu najboljeg dobio je proizvod Šalša s varenikom Učeničke zadruge Lumbrela – Srednje škole „Brač“ Supetar.
Bez obzira na konačni broj bodova, važno je naglasiti da su sve škole imale visoko kvalitetne inovativne proizvode, sofisticirano napravljene i popračene iznimnim pričama o nastanku svakog od njih. Samim time svi proizvodi i njihovi učenici pobjednici su ovog projekta jer su za sobom ostavili neizbrisiv trag, kako u svojim školama i za generacije što slijede, tako i u očima javnosti koji su već prepoznali kvalitetu proizvoda.
 
Kao kruna ovih projektnih aktivnosti uspostave inovativnih prehrambenih proizvoda od strane škola je međunarodno predstavljanje najboljeg proizvoda sljedeće godine u Sevilli.
 
Našoj „Ka-Nonina“ šalši želimo puno uspjeha na međunardonom predstavljanju, a svim školama želimo da ovo bude tek početak njihove priče o stvaranju novih ideja i novih proizvoda kojima će i u budućnosti osvajati naša srca, a i tržište.