Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije kao partner na projektu „Green Economy and CO2 – GECO2“ čiji je cilj jačanje potencijala poljoprivrednog sektora u Jadranskoj regiji, kako bi se doprinijelo smanjenju emisije ugljika u atmosferi te istovremeno, kroz bolje upravljanje tlom i ostacima usjeva, ostvario prihod implementacijom dobrovoljnog tržišta ugljika. 

U sklopu projekta, JU RERA S.D.održala je 25. listopada 2021. g u prostorijama CEKOM -3LJ, radionicu za poljoprivrednike s područja Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su poljoprivrednici imali priliku doznati koja je njihova uloga i koji su načini za smanjenje i zadržavanje emisije ugljičnog dioksida. Sudionike radionice uvodno je pozdravila Marica Babić, zamjenica ravnatelja JU RERA S.D., koja je ovom prilikom još jednom naglasila važnost svih aspekata projekta GECO2, prvenstveno za revalorizaciju poljoprivrednog sektora, promociju ugljične neutralnosti i ukupni doprinos pilot aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, nakon čega je predavač, prof. dr. Tomislav Kos održao predavanje/prezentaciju: 

- Opće informacije o GECO 2 projektu
- Uvod - što su staklenički plinovi, njihova važnost, značaj CO2, značaj CO2 za poljoprivredu
- Klimatske promjene, ekstremi, uloga stakleničkih plinova u svemu, mogući problemi i scenariji, pokušaji rješenja u svijetu i modeli, stanje u RH
- Utjecaj poljoprivrede na emisije, nove tehnologije, rješenja, primjeri
- Razvoj tržišta ugljika, rezultati, burze ugljika, stanje u RH, primjeri i primjeri praktičnih rješenja
- Kružna ekonomija, uvod, opis, značaj, primjeri u poljoprivredi
- GECO 2 očekivani rezultati i prijedlozi
 

Održana radionica je uvod u pilot aktivnosti projekta GECO2, gdje će  poljoprivrednici u SDŽ, primjenjujući održive poljoprivredne prakse, uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Pilot aktivnost podrazumijeva eksploataciju ugljičnog dioksida iz poljoprivredne djelatnosti i njegovu komercijalizaciju kroz industrijski i uslužni sektor. Radi se o inovativnom tržištu ugljičnog dioksida, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna.