EU Projekti

FAIRSEA Ribarstvo u Jadranskoj regiji

Program: Interreg Italy –Croatia 2014-2020, Prioritetna Os 1- Blue Innovation
Ukupni proračun: 2.060.000 €
Trajanje projekta: 01.01.2019. - 28.02.2021.
Web stranica: u izradi
Vodeći partner: Istituto Nazionale di Oceanografia e Geofisica Sperimentale OGS
Partneri:

MEDAC (Mediterranean Advisory Council), Institut za oceanografiju i ribarstvo, Consiglio nazionale delle Ricerche - CNR, COISPA Tecnologia & Ricerca, Javna Utnaova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, IRBIM, VEGAL,  CoNISMA (Consorzio Nazionale Interuniversitario per le Scienze del Mare), Ministarstvo poljoprivrede, Sveučilište u Splitu, Udruga Gruppo di Azione Locale Venezia Orientale, Associazione Consiglio Consultivo Regionale Del Mediterraneo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, ASSAM


Sažetak:

FAIRSEA (Fisheries in the Adriatic Region – a Shared Ecosystem Approach)

FairSea projekt usmjeren je na ribarstvo, važnu gospodarsku djelatnost u Jadranskom moru, posebno zbog njegove snažne kulturne, socijalne i ekonomske uloge u regionalnim obalnim zajednicama.

Opći cilj projekta je poboljšanje uvjeta za uvođenje inovativnih pristupa za održivo upravljanje ribarstvom u Jadranskom moru temeljeno na razmjeni znanja i dijeljenju dobrih praksi među partnerima.

Glavni rezultat projekta bit će razvoj integrirane platforme za kvantitativni ekosustavni pristup ribarstvu, koji nadilazi teritorijalne granice te daje naglasak na interdisciplinarnosti.

Platforma će objedinjavati biološke/ekološke procese (uzimajući u obzir cirkulaciju vodenih masa, fizikalno-kemijske  procese, produkciju planktona, dinamiku resursa uključujući njihovu interakciju) i bio-ekonomsku dinamiku ribarstva.

Ova visokotehnološka i inovativna platforma koristit će se kao alat za planiranje pomoću kojega će se moći testirati različiti pristupi upravljanju ribarstvom na lokalnoj razini i na razini cijelog Jadrana. Platforma je osmišljena kao znanstvena osnova za predlaganje i procjenu zajedničkih upravljačkih odluka na lokalnoj i međunarodnoj razini, nastalih suradnjom: zakonodavnih institucija, stručnjaka i dionika ribarskog sektora. Projektom će se omogućiti dobivanje odgovora o referentnim točkama, najboljim praksama i uputama za optimiziranje između ekološke i socio-ekonomske održivosti sektora ribarstva na području Jadrana.

Projekt FAIRSea se financira u okviru Interreg V-A IT-HR CBC Programa (Prioritetna os 1- Blue innovation).

Nositelj projekta je Istituto Nazionale di Oceanografia e Geofisica Sperimentale OGS, a uključeno je 11 partnera iz Italije i Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede je preuzelo projekt pripajanjem Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe te je voditelj Radnog paketa broj 4 kao i drugih aktivnosti u ostalim radnim paketima u kojima će provesti sastanke s dionicima i analize socioekonomskih aspekata sektora.

 

 

  Filteri
  Poništi filtere

 

JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ

Domovinskog rata 2, 21000 Split

  info@rera.hr

  +385 21 599 991


    Kontaktirajte nas

EDIC SPLIT


  info@edicsplit.eu

  www.edicsplit.eu


PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Obavijesti o natječajima EU, ministarstava i ostalih donatora!