TAKE IT SLOW - Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow

Vodeći partner / Nositelj projekta:   Dubrovačko-neretvanska županija

Partneri u projektu:

Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije

Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, 

Sveučilište u Zadru

Istarska županija

Autonomna regija Friuli Venezia Giulia

Regija Veneto

Regija Emilia-Romagna

Regija Marche

Regija Abruzzo

Regija Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partnerom Regija Puglia.


Italija i Hrvatska udružile su snage kako bi zaštitili, upravljali i valorizirali bogatu prirodnu i kulturnu baštinu jadranske obale, čineći je dostupnijom turistima, posebno u ovim zahtjevnim vremenima.

 

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je projekt u turizmu Italije i Hrvatske namijenjen upravljanju i promoviranju Jadranske regije kao zelene, pametne, održive, dostupne turističke destinacije usmjerene promociji koncepta sporog turizma.

Jadransko more okruženo je brojnim malim zajednicama na otocima, obalnim i unutrašnjim ruralnim područjima čiji je životni stil ostao autentičan, u skladu je s okolišem i zasnovan na tradicionalnim znanjima i vještinama. Stoga će se razviti lako primjenjivo upravljanje mikro-turističkim destinacijama kako bi se ojačale lokalne zajednice u rješavanju utjecaja turističke industrije i istodobno zaštitila i promovirala bogata prirodna i kulturna baština. Svrha projekta je prekogranično partnerstvo privatnog, javnog i znanstvenog sektora kao i zajednička podrška izvrsnosti i inovacijama u lancu vrijednosti turizma temeljenom na konceptu pametne specijalizacije. Inspiraciju crpe iz samodostatnih, održivih, zelenih i pametnih renesansnih kompleksa jadranskog samostana koji su uspjeli u znanstvenim otkrićima, proizvodnji hrane, trgovini i umjetnosti.

Takav je primjer pustinja Blaca iz 16. stoljeća na otoku Braču, savršeno uklopljena u krške špilje i doline s astronomskim centrom, opsežnom bibliotekom, vinogradima itd. koja je upisana na Tentativni popis Svjetske baštine UNESCO-a. U okviru projekta TAKE IT SLOW, poboljšat će se pristup pustinji Blace, kao i na šest ostalih mjesta baštine u Hrvatskoj i Italiji.  Također će se promovirati  još 10 lokacija kulturne i prirodne baštine: u povijesnom gradu Stonu (također na Tentativnom popisu UNESCO-ve svjetske baštine) bit će uspostavljen Centar za interpretaciju jadranske baštine. 

Fokus interpretacije je gastronomija kao sektor prisutan u svim turističkim nišama i stoga je idealan za prikaz prirodne i kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Nadalje, mediteranska prehrana naglašava vrijednosti gostoprimstva, dobrosusjedstva, interkulturalnog dijaloga i kreativnosti, te način života vođen poštovanjem različitosti. On igra vitalnu ulogu u kulturnim prostorima, festivalima i slavljima, okupljajući ljude svih dobnih skupina, uvjeta i društvenih slojeva. Uključuje izradu i proizvodnju tradicionalnih posuda za prijevoz, čuvanje i konzumiranje hrane, uključujući keramičke tanjure i čaše ”i kao takav je dio UNESCO-ve reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Pored toga, 10 tradicionalnih poljoprivrednih poduzetnika vodit će se tijekom procesa dobivanja ekoloških oznaka/zelenih certifikata; proizvođači tradicionalnih proizvoda kao što su vino, maslinovo ulje i drugi koji će utrti put izvrsnosti u svom području bit će podržani putem konceptnih klastera, umrežavanja, prekograničnog partnerstva, marketinga i promocije.

Stoga će projekt TAKE IT SLOW poticati zaštitu i promociju krajolika, tradicijske arhitekture, gastronomije i životnog stila kroz zelene i spore turističke proizvode, kreativne industrije, umjetnost i ICT tehnologije te će razviti alate za pravodobno reagiranje na zahtjeve turističkog tržišta.

 

PROGRAM:

Završeni projekti

SEKTOR:

  TURIZAM

UKUPNI PRORAČUN:

  3.764.695,71 EUR

TRAJANJE PROJEKTA:

  od 05.2020. do 11.2022.

WEB STRANICA:

  www.italy-croatia.eu/web/take-it-slow

Izrada web stranice sufinancirana je sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,
iz Europskog fonda za regionalni razvoj